o nas

Dobrodošli na Posestvo
Lovšin, kjer se združita narava in tradicija

Sva Alenka in Luka in na Posestvu Lovšin ustvarjava svoje sanje, pri tem pa nama pomaga in stoji ob strani tudi Lukov oče Tone. V sklopu turistične dejavnosti želiva ohranjati naravno in kulturno dediščino posestva, živeti v sožitju z naravo in graditi zaupanja vredno lokacijo kjer se lahko sprostiš in naužiješ miru. Oba sva se kar nekaj časa ”iskala” v različnih poklicih in službah, ko sva leta 2016 od Toneta prevzela dejavnost in stvari začrtala po svoje.

Ekipa

Luka je po poklicu Kmetijski tehnik, pred seboj pa ima (že nekaj let) nedokončano diplomo Urejanja krajine. In prav delo na svežem zraku, urejanje in planiranje okolice, skrb za drevesa, rastline, obnovo domačije in stik z živalmi je nekaj, v čemer Luka najbolj uživa. Na srečo je svoje življenjsko poslanstvo lahko oblikoval v poklic. Pri delu na posestvu mu prav pride tudi 20 letna kariera pogodbenega rezervista Slovenske vojske, saj mu nobena nepredvidena situacija ne pride do živega, prav to pa je tudi razlog, da včasih deluje strogo in direktno. A to je le poklicna deformacija.

Ko nas pokličete za rezervacije ali informacije se vam na drugi strani oglasi prav on. Sprejme vas v kamp, uredi vse tehnične zadeve in vam skuha omamno kavo ali natoči kozarec vrhunskega belokranjskega vina.

Alenka skrbi za grafično podobo našega podjetja, ureja spletno stran in družabna omrežja. Po duši je ustvarjalka, brez njenega soglasja in mnenja se pri nas ne opravi prav ničesar. Z Alenko boste komunicirali preko elektronskih sporočil, srečate pa jo lahko tako pri strežbi v baru kot tudi pri urejanju okolice in skrbi za čistočo samega posestva ter vizualnemu izgledu.  

Lukov oče Tone pa se je na posestvu rodil in ga pozna do svojega zadnjega kotička. Po poklicu je inženir elektrotehnike, bil je tudi vojaški pilot, do upokojitve pa je bil zaposlen na delovnem mestu varnostnega inženirja na Pošti Slovenije, zatorej brez skrbi, pri nas je za varnost dobro poskrbljeno! Toneta boste najverjetneje srečali pri košnji trave in urejanju okolice, sajenju dreves ali skrbi za infrastrukturo. Ker je pravi uživač, ga lahko povprašate po nasvetu za dober izlet ali slastno kosilo.

Kaj ponujamo?

1-4 osebe

Je smisel tvojega oddiha potovanje s kamperjem ali avtodomom in ne želiš ostajati na enem mestu več kot 2 noči? Potem je camper stop odlična izbira zate. Camper stop Na Posest

1-4 osebe
med 70 m2 in 100 m2

Svoj oddih si predstavljaš zgolj kot kampiranje. Z veseljem preživljaš noči pod milim nebom, v zavetju šotora, prikolice, šotorske prikolice, kamperja, itd. Na Posestvu Lovš

1-4 osebe
od 20 do 100 m2

Sanjaš o zvezdnih nočeh, šumu reke in regljanju žab? Na Posestvu Lovšin cenimo pristen stik z naravo, zato gostom ponujamo šotorišče, ki se nahaja neposredno ob reki Kolpi.

1-2 osebe
20m2

Želiš preživeti romantični oddih v dvoje? Si želiš pobegniti v naravo, a te ne mika postavljanje šotora in spanje na trdih tleh? Si za počitnice malo drugače? Potem je biv

Kako in kdaj se je vse skupaj začelo?

Kako je posestvo z mlinom na Kolpi prišlo v družino Lovšin ni čisto jasno. Podatki, ki jih imamo pravijo, da je že konec 18. stoletja tukaj bival Georg Lovšin, ki je imel v lasti mlin. Lovšinovi so bili mlinarji vsaj 5 generacij, vse do 60. let 20. stoletja, ko so zaradi agrarnih reform mline zapirali, lastniki pa so si morali delo poiskati drugje. Posestvo Lovšin je z gotovostjo največji razcvet doživelo v začetku 20. stoletja, ko sta bila gospodarja Katarina in Anton Lovšin. Tedaj se je družina pričela ukvarjati tudi s turizmom, imeli so gostilno in sobe za goste, zgradili so kopališke kabine in gostili letovanja različnih društev in ustanov, od igralcev ljubljanske Drame, do telovadnih društev, šolstva itd.

18. stoletje

rodbina Lovšin

Lovšinovi živijo v leseni hiši. Georg (Jurij) Lovšin odide v Ameriko kjer dela v rudniku in po vrnitvi začne graditi hišo. Gradnja traja 12. let. Posestvo po njegovi smrti prevzame edini sin Janez.

19. stoletje

Georg & Barbara

Georg Lovšin, 4. otrok po vrsti, Janeza in Ane, pri 8. letih nasledi domačijo. Poroči se z Barbaro Konda, ki mu rodi 8 otrok.

1911

Anton & Katarina

Drugorojeni sin Anton postane gospodar. Poleg kmetije je nasledil tudi dolgove po očetu, ki mu jih pomaga poplačati premožna nevesta Katarina Vivoda. Skupaj sta domačijo postavila na novo raven, odprla gostilno in se pričela ukvarjati s turizmom.

1938

Anton & Julijana

Anton je domačijo prevzel leta 1938, leto kasneje se je poročil z Julijano Filak iz Zemlja. Leta 1957 obnovi mlin, odstrani stope in 4 pare kamnov, ter ga dogradi za eno etažo.

1997

Anton & Teja

Propadajočo domačijo prevzame edini sin Anton in kmalu zatem odpre dejavnost, prostor za taborjenje in avtokamp. Uredi sanitarije in vzpostavi infrastrukturo.

2016

Luka & Alenka

Edini sin Luka, leta 2016 odpre podjetje in prevzame turistično dejavnost na posestvu. Z Alenko se ne poroči, a skupaj pričneta z obnovo posestva, si začrtata jasno pot in jo tudi z veseljem sledita.

Nazaj v prihodnost?

Na srečo nam zgodovina in kulturna dediščina veliko pomeni, zato želimo s svojim delovanjem in rastjo dejavnosti obnoviti objekte na posestvu in jim povrniti nekdanji sijaj z novimi namembnostmi. Naše posestvo je zavarovano kot kulturna dediščina in je največja zavarovana domačija v Beli krajini. Poleg kulturne dediščine pa se nahajamo na območju Nature 2000 in občutljivih rastlinskih in živalskih habitatov. S svojim delovanjem skušamo čim manj vplivati na živež, ki nas obdaja in razvijati butično in storitveno orientirano dejavnost. Trenutno je naš glavni vir zaslužka kamp, v načrtu imamo tudi izgradnjo sob in nastanitev višje kakovosti, srčna želja je odpreti tudi gostilno, kaj pa bo v realnosti prinesla prihodnost, pa bomo še videli.